Hvad er finér

Hvad er finér?

Finer er tynde skiver træ der er skåret, skrællet eller savet ud af træstammer. Det er typisk 0.5-0.7mm i tykkelse, men man kan få visse træsorter op i 1.5mm tykkelse.
Man bruger oftest finer i forbindelse med MDF, spånplade eller krydsfiner som kernemateriale.
Der er flere grunde til at vælge finer frem for massiv træ. Oftest bliver det fremhævet at det er billigere at bruge finer frem for massiv træ. Det er også langt hen af vejen korrekt, men der er andre fordele ved at bruge finer. Fordi træ er et levende materiale, vil man oftest se at massive træplader arbejder i forhold til luftfugtighed og temperatur. Hvis man bruger finer undgår man de fleste af disse spændinger i træet. En anden men også meget vigtig årsag til at man bruger finer, er at man reducerer vægten i forhold til massiv træ.
I modsætning til massive træplader, hvor man limer smalle stave sammen, har man mulighed for at sammensætte finer i bredde blade/ark. På denne måde får man en mere ensartet struktur på de plader/emner man finerer.

Hvad er forskellen på kvartskåret og planskåret finer

Man bruger tit udtrykket ”kvartskåret finer” og ”Planskåret finer”. Forskellen er den måde som man har skåret fineren på. Kvartskåret finer er skåret vinkelret på årestrukturen i træstammen. Åretegningen vil derfor være meget ensartet og fineren vil fremstå med en meget lineær streg.

Planskåret finer er skåret parallel med tværsnittet i træstammen. Åretegningen vil derfor oftest fremstå med en tydelig kegletegning, og strukturen kan variere meget op igennem fineren. Nedenfor ses hvordan fineren skæres.

(På billedet kaldes det kvartskårede for spejlskåret som er et udtryk der er brugt i forbindelse med massiv træ)

Der er fordele og ulemper ved alle træsorter, men dette afhænger udelukkende af hvilket formål man skal bruge den til. Hvis man er i tvivl vil vi derfor opfordre til at ringe og spørge. Vi er altid klar med svar på dine spørgsmål. Se i øvrigt også vores finerkartotek, hvor vi har billeder af nogle af de mest gængse træsorter.

Kontakt os i dag

Vil du vide mere?

Finder du ikke nok informationer om din ønskede opgave her på vores hjemmeside, er du altid meget velkommen til at kontakte os til en uforpligtende snak og eventuelt et tilbud på opgaven.

Ring til os på telefon (+45) 86 26 00 13 eller send en mail til ea@brabrand-finer.dk. Vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.